Deri Halı Nedir ?

Son yıllarda, halı sektörünün yükselen trendleri arasında deri halılar başı çekiyor.

Kaban, ceket, pantolon ve ayakkabı sektöründe kullanılan deriler artık halı olarak da kullanılıyor. Dericilik sektörüne yeni bir soluk olarak giren deri halı imalatı, yüzlerce parça ve çeşitli renklerden oluşuyor. Dana, ceylan, kuzu, çakal, oğlak gibi değişik hayvanların derileri kullanılıyor.

El işçiliğiyle birleştirilerek yapılan ürünler zahmetli ve zaman alan bir süreçten geçiyor. Genellikle üç kattan oluşan deri halılarda en üstte post deri, orta tabaka nubuk deri ve en alt katta da astar bulunuyor.

Çevreci özellikleriyle de tercih edilen deri halı tamamen doğal olduğundan insan sağlığına zararlı hiçbir madde içermez ve ayrıca diğer halılar gibi zararlı olan mite üretmez. Anti-alerjik yapısı ve toz, leke tutmayan yapısıyla temizliği kolay bir üründür. Diğer halılara göre iki kat daha dayanıklı ve uzun ömürlü olan deri halıların avantajları popülerliklerini arttırmaktadır.

Üretim elde yapılmaktadır. Bu ürünün birleştirilerek oluşturulması büyük özelliklerinden biridir. Buradaki en büyük güçlük desen kalıplarının çıkarılması esnasında yaşanmaktadır. Birleştirmeler normal dikiş yapılır gibi gerçekleşmemektedir. Uygulanan özel dikiş teknikleri ve hassas işçilik sebebiyle deri halıların kullanım ömürleri de uzun olmaktadır.

Ayrıca malzemenin özelliği bu tarz halılara “custom made” yani kişiye özel havası kattığından model olarak benzeri yapılabilse bile desen olarak boyama uygulanmadan taklit edilemez. Bu açıdan bakılınca makine halısından uzak, el halısına benzeyen ancak farklı olarak da kullanılan malzemenin özelliğinden dolayı üretilen her halı kişiye özeldir. Çünkü doğanın posta verdiği desenin bir eşini bulmak mümkün değildir.

Model olarak benzeri yapılabilir ama desen olarak bir eşi boyama uygulanmadan asla yapılamaz.Üstteki post deri tamamıyla doğal desenli olduğundan bire bir aynı desenin verilmesi mümkün olmayabilir. Aynı desen olmadığı için en yakın renk tonu ile sorunlu bölüm değiştirilip ürün keyifli bir şekilde kullanılır hale getirilebilir..

Kısaca her halı kendine has ve özeldir

DERİ NASIL HAZIRLANIR?

Memeli hayvanların derisi iki katmandan oluşur: En dıştaki ince üstderi ile bu katmanın altındaki daha kalın ve sert altderi. Bunların altında ise yağlı derialtı dokusu vardır.

Çok sayıda hücre katından oluşan üstderi altderiye yapışıktır ve üzeri kıllarla örtülüdür. Bu kat dericilikte işe yaramadığından temizlenir. Buradan elde edilen kıllar dokuma ve halı üretiminde kullanılır. Dericilikte kullanılan bölüm kalın, lifsi bağdokudan oluşan altderidir. Yeni yüzülmüş deri ağırlığının dörtte üçü su ise,derinin kısa zamanda çürümesine yol açan, kollajen adı verilen ve bağ dokunun hücrelerarası ana dokusunu oluşturan jelatinimsi bir maddedir.Derinin sepileme işleminden önce bozulmadan depolarda bekletilebilmesi için suyunun alınması gerekir.Bu, havayla kurutma, yaş yada kuru tuzlama biçiminde olur.

Deriler işlenmek için tabakhaneye getirilince, önce ısıtılarak üzerindeki kir, kan gibi maddelerden arındırılır ve yumuşatılır.ardından kılları gevşetmek,deriyi temizlemek ve yüzeyini pürüzsüzleştirmek amacıyla kireç,sodyum sülfür ve su çözeltisine batırılır.Bu karışım kıl köklerini ve üst tabakayı eriterek,deriden ayrılmalarını sağlar.Üzerinde kalan etler makineyle alınır ve deri yıkanır.Koyun derisi gibi küçük deriler,kireç ve sodyum sülfürden oluşan bir macunla sıvanarak yada sıcak buhar odasında birkaç saat asılı bekletilerek ayrıca yumuşatılır.Blöze haline gelen deri, sepileme işleminden geçtikten sonra, perdahlama safhasına gelir.Bu safhada genellikle el ve ayak makineleri yardımıyla deriler açılır, kurutulur ve tavlanır. Daha sonra iskefe makinelerinde yumuşatılır, gergeflere gerilerek kurutulur ve kenarları kesilir. Kullanıma hazır olması için de deri cilalanır ve preslerle ütülenir.

Deri Halı Seçerken

En sık karşılaşabileceğiniz Deri Halı tiplerinin listesi: 
Nubuk: Dana derisinin dış yüzeyinin çıkarılmış hali.
Süet: Bir çok hayvandan elde edilir, derinin iç yüzeyidir.
Noplin: Dış yüzeyi işlenmiş ve parlayan deri. Rus pazarı için üretilmektedir.
Merino: Çok yumuşak Avustralya kuzu derisi, uygun bir fiyata satın alabilirsiniz.
Napa:. Çeşitli hayvanlardan elde yumuşak bir deri türüdür. Genellikle iyi kalitededir.
İpek: En iyi kalitededir ve kuzu derisinden elde edilmelidir.
Yıkanmış deri: İşlenmesi kolaydır ve makinede yıkanabilir.

Neden Deri Halı?

· Tamamen Naturel ve İnsan Sağlığına Zararlı Hiçbir Madde İçermez.

· Diğer Halılar Gibi Zararlı Olan Mite Üretmez.

· Anti-Alerjikdir.

· Temizliği Kolaydır.

· Toz ve Leke Tutmaz.

· Diğer Halılara Göre iki Kat Daha Dayanıklı ve Uzun Ömürlüdür.

· Tamamen El Yapımı Olup Hiçbir Aşamasında Makina Kullanılmamıştır.

· Tamamen Naturel Olup Avrupa Kalite Standartlarına Uygun Olarak İnsan Sağlığına Zararlı Olan Hiçbir Boya ve Kimyasal Madde İçermez

Deri Halı Bakım ve Temizlik Önerileri 

Deri Halının bakımı ve temizliği çok kolaydır.Halı şampuanı ve nemli bez kullanılarak kolayca ve rahatça yapılmaktadır.Deri halının avantajları arasında yer alan bakım ve temizlik kolaylığı onu daha cazibeli kılmaktadır. Halının kenarında yer alan zik deriler için kullanılan özel üretim bakım kremleri vardır. Bunun dışında gördüğünüz post kısımlar için sabunlu su yeterli olmaktadır. Bu post deri kısımların saçımızdan bir farkı olmadığından, kirlenme ve lekelenme durumunda sabunlu suyla silinerek temizliği rahatlıkla yapılabilmektedir. Ağır kimyasal lekelenmeler olduğunda zarar gören kısımlar değiştirilmek suretiyle ürün yeniden kullanılabilir hale getirilmektedir. Ürünün taşınmaktan doğan kırışıklıkları veya kat izleriyse ütülenerek düzeltilebilir.

Deri Halılar

1. Sabunlu ve hafif nemli, yumuşak bir bezle silinebilir...
2. Elektrik süpürgesi ile süpürülebilir...
3. Kesinlikle kuru temizleme ve yıkama yapılmamalıdır...